Pääkirjoitus 2016 Nro 34

Kun asiantuntijalta PT kysyi siitä vaunun antennista, selvisi että kanavien näkyvyysongelmat saattoivat johtua tästä uudesta langattomasta 4G puhelinverkosta jonka taajuus on lähellä näitä TV-kanavien taajuuksia.
Kuuleman häiriön aiheuttava operaattori suostuu toimittamaan tilpehööriä asian korjaamiseksi niille kotitalouksille joiden tv:n katselua 4G verkko häiritsee.
Jos antenni on asuntovaunussa, saattaa olla turha yrittää saada apua ongelmaan koska vaunun paikka vaihtelee suuresti jopa satoja kilometrejä. PT ratkaisi ongelman ostamalla uuden antennin, joka oli suojattu 4G verkon aiheuttamaa häiriötä vastaan. PT kyllä tietää kokemuksesta etteivät ne ongelmat noin vain kertaheitolla ratkea, mutta jos kuitenkin, niin on kaikki muut antennityöt olleet turhia.
Joka tapauksessa antennihommiin tulee tauko kun vaunu laitetaan talviteloille.
Toiseen ongelmaan myös asiantuntijalta löytyi ratkaisu. On akulla toimivia työkaluja joiden akuista on puhti vuosien varrella loppunut eikä sitä mallia ollut enää saatavilla. Selvisi että on olemassa yrityksiä jotka osaavat vaihtaa akkuihin uudet sisuskalut ja jopa lisätä akkujen tehoa.
Näyttää siltä jopa että ne sisuskalut voi taitava ihminen itsekin vaihtaa. Täytyy tietää kytketäänkö ne akun sisällä olevat pötkylät rinnakkain vai peräkkäin jotta saadaan alkuperäinen jännite.
PT on erittäin kiinnostunut tietämään millä keinolla nykyisiin akkuihin on saatu mahtumaan niin paljon enemmän virtaa kuin joku vuosi sitten.
Selkeä esimerkki on Bosch­akku joka ennen veti sisään tavaraa 1,3 Ah. Sitten PT löysi piraattiakun johon mahtui 2 Ah. Nyt hiljakkoin hankittiin melko hintava alkuperäinen johon mahtui virtaa 2,5 Ah. Nämä kaikki ovat Li-Ion akkuja.
Autojen akut ovat tehojen kasvaessa suurentuneet kun tarvitaan enemmän virtaa nykyisten moottorien sammuessa niin herkästi liikennevaloissa. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.