Pääkirjoitus 2016 Nro 36

Me kypsään ikään ehtineet olemme nähneet valtavan kehityksen monilla eri aloilla. Justiinsa radiossa puhutaan hiljakkoin kehitetystä keinolihasta. Sillä väitetään olevan yhtä suuri vaikutus lihamarkkinoihin kuin ennen auton syrjäyttäessä hevosen.
Olisihan se mullistus kun kaupasta voisi valita ostaako kanan, sian vai naudan makuista lihaa. Ehkä keksittäisiin vielä kalankin makuinen liha. Suuri ongelma tulisi poron- ja hirvenlihan kohdalla, niiden korvikkeiden hinnan romahtaessa jäisivät hirvet ja porot metsään. Tämä valtaisa liikennettä haittaava ongelma ratkaistaisiin siten että työttömäksi jääneet poromiehet palkattaisiin syksyllä toimittamaan metsään poroille ja hirville sopivia e-pillereitä koska siellä muiden ehkäisyvälineiden käyttö olisi hankalaa.
Maidon tuotanto on helpompi ajaa alas kun on jo pitkään ollut markkinoilla maidonkorvikkeita. Lapset ilahtuisivat kovasti jos kananmunat korvattaisiin suklaamunilla.
PT aikoinaan pääsi pienellä rahalla aloittamaan painotuotteiden valmistuksen kun kirjoituskoneet korvasivat kalliit latomakoneet. Otsikot PT teki Letraset-siirtokirjaimilla. Kauppojen tarjousmainokset tehtiin painokuntoon erikokoisilla tussikynillä. Siihen aikaan vanhin tyttö käytti kilpailevassa kirjapainossa omakotitalon hintaista valolatomakonetta.
Ensimmäisessä kiekkokirjoituskoneessa oli muistia vain 850 grammaa, seuraavassa oli jo 32 kg. Vuonna –92 hankittiin ensimmäinen tietokone, joka tällä alalla korvasi kirjoitus- ja latomakoneet. Kun tultiin tänne vuonna –94 voitiin kalliit värierottelutkin tehdä tietokoneella.
Koska mikään ei kehity itsestään on tarvittu tuhansien ihmisten luovaa ajattelua. Nyt kehitämme sähköistä lehteä. PT vaikka on jo vanha on innokkaasti opetellut tekemään videopätkiä. WhatsAppilla hoidetaan yhteydet jälkeläisiin. Askelten määränkin puhelin näyttää, mutta ei varoita harha-askeleista. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.