Pääkirjoitus 2016 Nro 39

Vaikka tämän koulun tontti on melko suuri ei tässä ollut viljelysmaata ollenkaan. Nivalassa meillä oli tontilla pieni pelto, joskin se oli liiaksi savipitoinen.
Tästä ryytimaan puuttumisesta PT sai ystävällisen huomautuksen. Joten vastuullisena vallankäyttäjänä PT ryhtyi miettimään kuinka riittävän suuri kasvimaa saataisiin rakennettua.
Urheilukenttä oli sopivan tasainen rakennuspaikka. Tämän hiekkalaatikon, tai oikeastaan multalaatikon reunan korkeus tuli olla reilusti yli lapionpiston ja laatikon leveys 5,5 metriä ja pituus 17 metriä. Reunan sisään asennettiin alumiiniset painopellit jotta laudasta ja lankuista tehdyt reunat eivät lahoaisi.
Tilattiin sitten tuolta Kuusamon puolelta suuri nuppikuorma turvetta jonka auto veti matoksi laitojen sisäpuolelle. Porojen varalta tehtiin siisti metrin korkuinen aita ympärille. Tämä korkeus on hyvin riittänyt, eivät ole porot hyppineet yli. Mustaherukat voitiin istuttaa aidan ulkopuolelle koska ne eivät kelvanneet poroille. Nyt tänä sateisena kesänä tämä laatikossa oleva pelto päästi ylimääräiset vedet pois, varsinkin kun myyrät olivat kaivaneet pellon alustan täyteen käytäviä.
Mitä perunan viljelyyn yleensä tulee, tapahtuu se tällä kylällä enimmäkseen oikeaoppisesti. Yllättäen kuitenkin PT:n korviin on kantautunut tieto siitä että eräs isäntä oli mennyt ostamaan kaupasta kuusi kahden kilon pussia keltaisella koodilla merkattua suomalaista yleisperunaa. Perunat hän istutti suoraa päätä peltoon ilman mitään idättämistä ja lopuista keitätti emännällä lihasopan.
On todella hävettävää tällä tavoin lintsata idättämisestä. Nyt syksyllä maasta kaivettujen perunoiden koko kertoo paljon kyseisen isännän mielenterveydestä. PT:lle on vuodatettu tieto siitä että perunat ovat lisääntyneet lajinsa mukaan, ovat olleet tosi puhtaita, ei minkäänlaista rupea, aivan pestyn näköisiä. Kyseinen isäntä kuitenkin yritti kaikin keinoin salata sen tiedon että perunat olivat nostettaessa erittäin suuria. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.