Pääkirjoitus 2016 Nro 43

Yksi petäjä tuossa Hapuojan Eskon autotallin lähellä on vuosien varrella alkanut voimaan niin huonosti että Sales Manager tuon petäjän nykyisenä omistajana antoi sille kaatomääräyksen.
PT joka on elämänsä aikana hankkinut rautaisen kokemuksen puiden kaatamisessa ehdotti että kannattee kaataa juurineen niin ei jää isoa kantoa haittaamaan ruohonleikkuuta.
Sales Manager joka tällä tontilla on leikannut ja katkonut suuren määrän ruohonleikkuukoneen teriä piti ideaa hyvänä, sillä puiden juuret ja kannot olivat osoittautuneet pahimmiksi terien vihollisiksi.
Monta iltaa hän kaiveli lapion ja rautakangen avulla petäjän juuria esille. Sitten alettiin käyttämään voimakeinoja. Moottorisahalla saatiin joitakin juuria poikki. Pilattiin vielä isommankin moottorisahan terä, jota PT ei saa vedettyä kylmänä käyntiin kun siinä on niin kovat puristukset.
Parhaaksi keinoksi niihin hiekkasiin juuriin osoittautui puuporakone pitkällä 18 mm:n terällä ja loput reikien välit jyrsittiin auki akkupistosahalla.
Varsinainen kaato aloitettiin siten että suuren juuren alle pantiin 10 tonnin tehoinen pullotunkki. Vaikka tunkin alla oli tukevaa tavaraa niin silti itse tunkki vemputettaessa lähti menemään alaspäin vaikka sen tehtäväksi oli sovittu nostaa juurta ylöspäin.
Oli siis alettava laajempiin rautakanki- ja lapiohommiin. Siihen ympärille kertyi pari suurta kivi- ja maakasaa. Viimein tunkki ymmärsi varsinaisen tehtävänsä ja petäjä alkoi vastahakoisesti kallistumaan. Otettiin hallitunkki toisen juuren alle avuksi jotta petäjä ei kaatuisi sitä tontin suurinta kuusta vasten.
Olimme kaikki kovin helpottuneita ja iloisia kun petäjän juuresta alkoi kuulumaan hirveä pauke ja rutina, kun tämä vihdoin lähti kaatumaan.
Iloa hieman vähensi se seikka että kahen tonnin hallitunkki osoittautui petturiksi ja päästi petäjän kaatumaan suoraan kuusta vasten konkeloksi. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.