Pääkirjoitus 2016 Nro 44

puu_palottelu

Siitä petäjäkonkelosta Kuusamoon lähtiissä Sales Manager varoitti PT:tä, että ei mennä sitä yksin purkamaan, joten PT otti akulla toimivan vaijerivinssin siihen hommaan kaveriksi.
Vinssin perä kytkettiin köydellä suureen petäjään ja toinen pää köyttä heitettiin ohuemman narun avulla konkelopetäjän ympäri ylhäälle. Tarkoitus oli vetää petäjän latvaa sivullepäin jotta se putoaisi alas kuusen oksilta.
Sehän vinssi lähti köyttä kiristämään, mutta petäjän latva ei inahtanutkaan. Vinssi pani että vou vou ja pysähtyi.
Silloin PT:n tosi vanhat aivot alkoivat miettimään jotakin toista keinoa konkelon nujertamiseksi. Koska todellakaan näin vaaralliseen projektiin ei ole syytä ryhtyä yksin otti PT käyttöönsä kaveriksi talon parhaan moottorisahan ja sillä irrrotti kannon petäjästä. Siinä piti olla tarkkana että ei käy niinkuin monta kertaa ennen oli käynyt että saha oli jumahtanut rakoon kiinni.
Sitten PT yritti vinssillä puuta tyvestä eri suuntiin liikutella, kuitenkin huonolla menestyksellä, joten ainut varma keino oli alkaa lyhentelemään petäjää tyvestä päin kahden saunapuun mitan verran kerralla.
Harmitti kun ei siinä innossaan tullut otettua tarkkaa saunapuun pituusmittaa käyttöön. PT mittasi myöhemmin kiukaasta. Tilan pituus oli tasan 400 mm, joten puun pituudeksi PT määräsi 395 mm koska tarvittiin toleranssiksi 5 milliä. Emäntä sitävastoin vaati voimakkaasti toleranssiksi kahtakymmentä milliä kokemukseen, sahaajan huonoon osumatarkkuuteen ja hänen korkeaan ikäänsä vedoten. PT kuitenkin piti viisaana pituutta 395 mm jossa heittoa korkeintaa +/– 2 mm.
Sehän konkelo siitä saatiin alas kahen kaverin, vinssin ja moottorisahan, avulla.
Sitten me rakkaan elämänkumppanin kanssa sujuvasti yhdessä sahattiin ja vinssattiin se kanto irti siitä kuopasta. Jenni ja Jaana tulivat lentokoneella Vantaalta peittämään sen kuopan ja Jenni otti vastuun alueen maisemoinnista. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.