Pääkirjoitus 2016 Nro 49

Jotkut elintarvikkeet on säilötty suojakaasuun. Me ihmisetkin elämme suojakaasussa. Joku on tehnyt sopivan seoksen, jota on kiva hengittää. Vaikka tämä seos on täyttä tavaraa on siinä silti se hieno ominaisuus että se on täysin läpinäkyvää. Lisäksi sitä on niin paljon että sitä saa kaikki ilmaiseksi niin paljon kuin tahtoo.
Vantaan ja Kuusamon välistä ilmatietä on kuljettu jo melko pitkään, silti siinä ei ole havaittu merkittäviä kulumisen merkkejä, johtuu varmaan siitä että rattaat vedetään matkan ajaksi sisätiloihin.
Ilmassa on selvästi havaittavissa se ominaisuus että ilma laajenee ja supistuu lämpötilan vaikutuksesta, sen huomaa siitä että iso suljettu tyhjä limukkapullo menee kurttuun kun se viedään ulos kylmään ilmaan. Tämän ominaisuuden ansiosta saadaan kuumailmapallot nousemaan ylös.
Monesti on PT miettinyt miten tätä ilman ominaisuutta voitaisiin käyttää hyödyksi ottamalla energiaa lämpötilojen vaihteluista.
Tuohon viitostien varteen PT on ajatellut laittaa pienen tuulivoimalan, semmosen sopivan yhen talon tarpeisiin riittävän. Siinä riittää parin metrin korkea masto. Tuossa tienvarressa on se etu että siinä tuulee aina vaikka muuten olisi aivan tyventä. Rekoista varsinkin saisi paljon ilmaista energiaa kun ne panevat vauhtia rupeliin ohi mennessään.
On myös olemassa ener­giaa kuluttava ilmanvastus. PT muistaa lapsuudessaan kuinka kova oli ilmanvastus kun piti juosta henkensä kaupalla pakoon lentävää herätyskelloa. Siinä rikkinäisessä herätyskellossa toimi vain se pirrausominaisuus. PT arveli että yleensä pari kertaa vihaisen kiellon jälkeen kello oli turvallista laittaa siinä keittiön lattialla vielä pirraaman. Kävikin niin että jo toisella kerralla tuli kesken kaiken äkkiä kiire rynnätä ulos ja kohta pirraava kello korkealla ilmassa pani vipinää kinttuihin. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.