Pääkirjoitus 2017 Nro 1

Mitä tähän kovia kokeneeseen lumilinkoon tulee niin sitä on edelleen korjattu. Siihen tilattiin yksi vaijeri, mutta se ei ollut sopiva. Tilattiin toinen ja se näyttää sopivalta. Myös se suuri kaukalo jonka sisällä ne rupelit pyörii tilattiin uusi koska siihen oli tullut reikä ja pultin korvake oli taipunut.
Niin kova peli tämä linko on että vaikka lekalla yritti PT sitä korvaketta takaisin takoa niin ei taipunut. Tarkoitus PT:llä on tämä linko saada liikenteeseen näiden lumien aikana.
Naapurin kanssa on sopimus voimassa, että rattorilla käy linkoamassa nämä isommat tiet.
Naapureista tuli mieleen, kun useimmat heistä ovat poromiehiä, että ei viime aikoina heitä myötäkarvaan ole silitelty. Heitä vastaan on esitetty kovia syytöksiä. On vaadittu pitämään porot omilla mailla.
Meillekin on ollut joskus poroista pientä haittaa, mutta erikoisjärjestelyin yhteistyössä poronomistajien kanssa ongelmat ovat poistuneet aikoja sitten. Pihallamme on sellaisia kasveja jotka eivät kelpaa poroille ja ryytimaan ympärillä on tyylikäs aita.
On poroista hyötyäkin. Ne ovat kauniita eläimiä. Kevään ensimmäiset vasat ovat todella kiehtovia. Komeat sarvipää­uroksetkin syksyllä käyttäytyvät yhtä uhmakkaasti kuin itse poromies kevätaamuna lyödessään rantteella kirveen pölkkyyn kouluauton perävalojen alkaessa loittonemaan. Appeni Einarikin kun asui meillä alkoi aina haikeana kaipailemaan poroja kun niitä ei vähään aikaan pihalla näkynyt. Ja kun sitten vihdoin pari poroa pihaan tuli tuumasi Einari: ”Siinä ne rapipäät taasen on.”
Etelän ihmiset ovat aivan vihreitä kateudesta, kun kerromme heille, että siellä meillä sitä porot pihalla käyskentelevät.
Liikenteessä jänikset ja linnut ovat enemmän PT:lle aiheuttaneet aineellista vahinkoa tulemalla yllättäen eteen. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.