Pääkirjoitus 2017 Nro 40

PT on edelleen talonmiehenä tässä kiinteistössä vaikka ei enää omistakaan tätä. Heti kun aikoinaan tultiin tänne hankittiin stokeripoltin, joka on osoittautunut tärkeimmäksi talonmiehen työllistäjäksi. Siihen on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana vaihdettu melkein kaikki osat, jotkut useaankin kertaan.
Vain lumilinko päihittää tämän stokerin, siihen vaihdettiin melkein kaikki osat vain muutamassa vuodessa. Nyt se odottaa tulevaa talvea iskukunnossa.
On se stokeri tehnyt töitäkin, se on polttanut palaturvetta ja myöhemmin kuivahaketta yli kymmenen autokuormaa. Sitten se alkoi polttamaan käpyjä toistasataa kuutiota vuodessa. Kun käpyjen karistelu loppui Taivalkoskella alkoi stokeri polttamaan puupellettiä 20 tonnia vuodessa.
Jos talonmiehellä on kunnolliset aivot säästyy kiinteistöllä paljon rahaa. Alkoi vuosia sitten asuntolan ja kirjapainon välille pihalle ilmaantumaan vettä. Osoittautui että vesi oli lähtöisin asuntolaan menevästä kuparisesta lämminvesiputkesta jonka reitti kulki yhdessä muiden putkien kanssa paksummassa lämpöeristetyssä muoviputkessa.
Yksi vaihtoehto olisi ollut kaivaa koko neljän putken kokonaisuus ylös, tai sitten tukkia vuotava putki molemmista päistä ja laittaa tilalle vierestä kulkemaan uusi putki.
PT:n aivot jauhoivat jonkin aikaa täysillä ja pykläyttivät ratkaisun ongelmaan. Aivot olivat vuosimallin huomioon ottaen hyvässä kunnossa, kun niitä ei oltu nuoruudessa käytetty paljon ollenkaan.
PT hommasi sopivan paksua virsbo-putkea jonka työnsi pettänyttä kupariputkea myöten asuntolaan. Vesiliikenne ohjattiin molemmista päistä kulkemaan tätä sisälletyönnettyä putkea pitkin. Aivoihin kertyneellä sopivalla tiedolla on paljon käyttöä arkielämässä.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.