Pääkirjoitus 2017 Nro 42

Tämä kiinteistö on tullut PT:lle tutuksi, kun on jo yli kaksikymmentä vuotta tähän tutustunut. Alussa ostettiin sähköä tänne toimitettuna n. 8 senttiä/kWh. Hintakilpailua ei ollut koska me kuluttajat omistimme tämän sähkölaitoksen.
Sitten kunnalliset päättäjät oivalsivat että koko helahoito kannattee myydä piuhoineen päivineen eteenpäin ja näin saadaan kuntiin rahaa, jota käyttämällä voidaan miellyttää entisiä sähkölaitoksen omistajia.
Oivallettiin sitten että sähkön valmistaminen ja siirto tulee erottaa toisistaan, jotta voidaan sähköenergian hinta kilpailuttaa. Sähkön siirtoa ei tietenkään voinut kilpailuttaa, koska ei ollut järkevää rakentaa useita verkkoja.
Kävi niin että joka omisti piuhat hän sai yksinoikeuden sähkönsiirtobisnekseen. Taasen päättäjät huomasivat että noista kuluttajien ja kuntien omistamista piuhoista saa paljon rahaa kun ne monopolit myy eteenpäin kovalla hinnalla. Ostajaa kiinnosti aivan erityisesti se että maksetun hinnan saattoi monopolin ansiosta periä takaisin niiltä alkuperäisiltä piuhojen omistajilta, kun alalla ei ollut kilpailua.
Siis me entiset monopolin omistajat huomaamme että meidän langat ovat karanneet kauas ulkomaille käsistämme. Maksamme kiltisti sähkön siirtämisestä sen hinnan minkä nykyinen omistaja on meille määrännyt 3,21 c/kWh + perusmaksu ja alv.
Vertailun vuoksi mainittakoon että meille tuodaan pellettikuormassa kymmeniä tuhansia kilowatteja ener­giaa satojen kilometrien päästä Ylivieskasta suurella kuorma-autolla. Tällöin energian siirtohinnaksi tulee vain 0,5 c/kWh.
PT suositteleekin lämpimästi että tulevaisuudessa sähköenergiaa alettaisiin toimittamaan maanteitse koska sen siirto olisi paljon halvempaa meille kuluttajalle ja silti se työllistäisi suuren määrän paikallisia kuljetusalan yrittäjiä. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.