Pääkirjoitus 2017 Nro 43

Viime aikoina on ollut tavoitteena vähentää vesiosuuskuntia. Näissä on samoja erilaisia mahdollisuuksia kuin on tuolla sähkönsiirtopuolella.
Osuuskunnan kustannuksiin vaikuttaa puhtaan veden saantimahdollisuus. Suuri menoerä on viime vuosikymmeninä tullut jäteveden käsittelystä. Kun me ihmiset ostamme puhdasta juomavettä ja sitten siihen pissaamme ja jopa kakkaamme, ja lähetämme sen sitten yhdellä vetaisulla viemäriä pitkin kääkyläfabriikiin, tulee sen puhdistaminen erittäin kalliiksi.
Tällä meidän perukalla olevalla vesiosuuskunnalla on hyvät puhtaan veden saantimahdollisuudet. Jätevedet hoidetaan kiinteistökohtaisesti pienin kustannuksin.
Joissakin suurissa taajamissa on veden siirtomaksut nousseet kun veden toimittaja on saanut monopoliaseman. Lisäksi kuluttajalla on vain yksi putki jota myöten likaisen veden voi palauttaa. Usein myös siitä vedestä, jolla kastelee ryytimaata tai nurmikkoa tai pesee autoa, joutuu maksamaan jätevesimaksun.
Toisin kuin sähköenergia, vesi on alunperin ilmaista. Usein onneksi vettä ei tarvitse siirrellä kovin pitkiä matkoja. Lisäksi Luojamme on järjestänyt niin että kaikkein suurimmat vesimassat kuljetetaan ilmateitse rahtivapaasti vesiosuuskuntien pumppaamoille.
Tämä PT:n hallinnoima tontilla sijaitseva ns. vesiosuuskunta on osoittautunut erittäin kustannustehokkaaksi. Vielä PT tahtoo kiittää Koivikko Paulin emäntää, kun aikoinaan päättäväisellä toiminnalla hommasi tänne kunnon porakaivon.
Suurin kustannus onkin sähkökulut, kuitenkin yhdellä kilowatilla nostaa vettä melkoisen määrän. Tästä huipputehokkaasta vesiyhtiöstä saisi hyvän hinnan jos tämän myisi ulkomaalaisille sijoittajille. Tietenkin sen jälkeen olisi vedettävä oma putki tuosta lähteestä.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.