Pääkirjoitus 2017 Nro 5

Radiossa puhuvat elämänhallinnasta. On kuulema paljon julkaistu elämänhallintaoppaita. Tietysti ensimmäisenä olisi hyvä kysyä että onko oma elämä hallinnassa? Hallitseeko elämää: viina, tupakka, rahapelit, materialismi tai toiset ihmiset?
Ihminen voi kelata aivoillansa elämää vuosikymmeniä taaksepäin. PT voi murheekseen todeta että elämä ei todellakaan ole ollut aina hallinnasa.
Lapsena sai melko paljon itse hallita omaa elämäänsä. Koska puuttui elämän kokemusta tuli jatkuvasti tehtyä virheellisiä valintoja.
Bisnespuolella meni kuitenkin paremmin. Ollikkalan Maunolta sain vaihdossa kynänteroituskoneen, kun annoin hänelle vastineeksi kuolleen harakan.
Myöhemmin sain sillä teroituskoneella Maunolta vaihdettua puisen kotitekoisen kuorma-auton sen hän oli saanut perinnöksi eräältä perheeltä joka muutti Jalasjärvelle eikä auto mahtunut muuttokuormaan. Auto oli Mersu-merkkinen. Se oli aivan hyvä ajaa, vaikka siinä ei etupyörät kääntyneet ollenkaan. Maunolla itsellään oli Volvo.
Maunon, joka oli PT:n paras leikkikaveri, elämänhallintaan osallistui hänen äitinsä huomattavassa määrin.
Tupakoinnista meitä ei saatu kiinni vaikka haisimme kotiin mennessä tupakille. Äidit ymmärsivät että haiseehan ne pojat tupakille kun Vapon parakki, Uiton kämppä ja lossikämppä olivat aivan täynnä tupakinsavua.
Maunohan lopetti tupakoinnin, mutta PT jäi tupakin orjaksi vuosikausiksi eteenpäin. Viinan orjaksi joutumisen esti Pajatso-niminen kolikkopeli, jonka tehtävänä oli edistää kansanterveyttä. Kun kaikki ylimääräiset rahat menivät pajatsoon, ei jäänyt rahaa viinan ostoon, varsinkaan kun sitä ei mistään saanut velaksi ja pitihän siitä alaikäisenä noutajallekin maksaa.
Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.