Pääkirjoitus 2017 Nro 8

Vapaan lehdistön edustajana PT on huolissaan lehdistön vapaudesta. Tiedotusvälineiden vapauden rajoittaminen yleensä alkaa siitä että joku möhlimään taipuvainen valtaanpäässyt vääntää itseaiheuttamat ja muut ongelmat vapaiden tiedotusvälineiden syyksi.
Täällä Suomessa ei ole pitkään aikaan rajoitettu lehdistön vapautta. Taisi viimeksi olla veljessodan jälkeen kun särjettiin kommunistien kirjapainoja.
Tietenkin sotien aikana oli päällä täysi sensuuri. Sotilaiden kirjeetkin tarkastettiin. Sodan jälkeen oli melko vapaata, paitsi itänaapurista kirjoittamisessa harrastettiin itsesensuuria Kekkosen tarkan silmälläpidon alaisena.
Meille suomalaisillekin oli tosi raskasta tunnustaa se suursuomentekoyrityksen tyhmyys. Siellä moni isänmaan puolustaja mietti kuumeisesti että tottelenko sotaherraa vai kuuntelenko omantunnon ääntä kun käskettiin mennä vanhan rajan yli. Syyllisyyttämme jonkin verran lievitti ajopuuteorian keksiminen.
Viime aikoina tuli tosi kiusallinen tilanne, kun vapaa tiedotusväline paljasti kaksoiskansalaisiin kohdistuneet epäviralliset rajoitukset työnsaannissa, kun oli kyse puolustusvoimista.
Puolustusministeri väitti että toimittaja oli ammattitaidoton. Ministeri ei voinut sanoa että toimittajan olisi pitänyt olla hiljaa, koska silloin olisi rajoitettu vapaan tiedotusvälineen toimintaa.
Nythän meillä on mahoton kiire lisätä puolustusmenoja, kaikki puolueet ovat siinä asiassa samaa mieltä. Sodanaikaista käytettävissäolevaa miesmäärää on tarkoitus lisätä tuntuvasti. Natokaan ei ole enää hyvä vaihtoehto kun sitä eräs julkkis yrittää horjuttaa.
Tulisikohan suomalaisille halvemmaksi jos tekisivät YYA-sopimuksen tämän ainoan arvaamattoman kohdalla. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.