Pääkirjoitus 2018 Nro 10

Toisin kuin apinoille meille ihmisille on annettu laaja itsehallinto-oikeus. Se on tosi arvokas lahja. Kaikki muu luomakunta on ohjelmoitu toimimaan lajille tyypillisellä tavalla.
Useita eläimiä myös ihminen voi jossakin määrin ohjelmoida tai kouluttaa jotta ne toimisivat ihmisen tahtomalla tavalla. Paitsi Einarin hevonen, joka valjastettiin reen eteen pihalle, ei ymmärtänyt että Einari käy vain vielä ryyppäämässä kupin kahvia ja sitten lähdetään. Tämähän luontokappale jätti Einarin kahville ja omin luvin kävellä jylykytti kaupan hevospuomille. Sille varmaan oli tullut väärinkäsitys kun oli tapana laittaa hevonen metsästä yksin rankakuorman kanssa kotia ja kotoa yksin samaa jälkeä tyhjän reen kanssa takaisin metsään.
Tästä ihmisten vapaasta päätäntävallasta on aiheutunut joitakin hankaluuksia, kun me kaikki joudumme vaeltamaan tämän saman maapallon pinnalla. Koska suuri osa ihmisistä alkoi elämään niin vapaasti että toiset ihmiset joutuivat erittäin ahtaalle oli alettava säätämään lakeja vapauden rajoittamiseksi. Pahimpia rajattomasta vapaudesta nauttivia oli esivallan alettava keräämään vankiloihin jotta vapaudessaolevien elämä olisi turvallisempaa.
Vapaan ihmisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin vuoksi oli säädettävä joitakin vapautta rajoittavia pakkolakeja, esimerkiksi kypäräpakko ja turvavyöpakko liikenteeseen. Tarvittiin myös pakkoruotsi koska tilastot osoittivat että ruotsinkieliset olivat terveempiä ja elivät pitempään.
PT piti lapsena tosi raskaana noudatettavana oppivelvollisuuslakia. Laki velvoitti äitinsä painostamaan hillittömästi itkevän PT:n koulutielle useina aamuina.
Myöhemmin kyllä PT käytti paljon luovaa ajattelua ajau­tuakseen viimein tupakin orjaksi, josta myöhemmin täpärästi vapautui. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.