Pääkirjoitus 2018 Nro 38

Kun tässä hiljattain tuli Ylivieskasta kellariimme yli 20 tonnia pellettiä, havahtui PT katsomaan Lähete-lomakkeen alareunassa olevaa pientä tekstiä jossa luki JP-paino.
Heti heräsi PT:n päässä luontojaan kysymys: Vieläkö se firma on pystyssä? Ainakin se oli toimittanut lomakkeita pellettitehtaalle.
Tämä mielenkiinnon herääminen tätä Nivalassa sijaitsevaa kirjapainoa kohtaan johtui siitä että nykyinen PT oli yli 40 vuotta sitten synnyttänyt ja kehitellyt sen kirjapainon alueen arvostetuimmaksi lomakkeiden ja vuosikertomusten toimittajaksi. Tästä johtuen suuret alueen kirjapainot antoivatkin tälle maatalouslomittajalle korkonimen ”Haikaran faktori”.
Sehän kirjapaino elätti meitä vuoteen 1994 saakka, jolloin ilmoitimme paikallisessa lehdessä että myydään omakotitalo ja kirjapaino maallemuuton vuoksi (Nivalahan oli juuri muuttunut kaupungiksi).
Painolle löytyi innokas ostaja jonka koulutimme käyttämään koneita ja jolle luovutimme kaikki asiakkaat. Vähän myöhemmin tämän painon osti innokas nuorimies Haikaperältä jolloin paino palasi synnyin­sijoilleen.
Nyt kun PT kävi Kokkolassa pitämässä vaunua pari yötä vävyn pihassa ja katsasti tyttärensä käytössä olevan Toyota-merkkisen auton, poikkesi hän menomatkalla siellä Nivalassa aikoinaan perustamassaan kirjapainossa.
Vastaanotto oli sydämellinen, pomo lopetti puheluiden vastaanoton tämän yllätysvieraan vuoksi ja järjesti kiertokäynnin kaikille osastoille sekä esitteli henkilökunnalle tämän menestyvän yrityksen alkuunpanijan.
Joku asiakas oli kuulemma kertonut että Hesse aikoinaan keväisin oli varoitellut asiakkaitaan tilaamaan lomakkeet ajoissa koska hänellä oli yhtä pitkä kesäloma kuin opettajilla. Niinhän se tosiaan oli. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.