Pääkirjoitus 2018 Nro 4

PT kirjoitteli joku viik­ko sit­ten näistä järeistä läm­mi­tys­lait­teista jotka ovat toimineet parikymmentä vuotta ja järeä kattila 40 vuotta ja tuo ärhäkkä pikkukattila on ollut läsnä ainakin 60 vuotta.
Nyt kuitenkin tuli tämä uusi ilmiö, joka koskee erityisesti meitä sivukylillä asuvia. Nämä useat tuntikausia kestävät sähkökatkokset.
Tämä stokeripoltin sietää korkeintaan kahden tunnin sähkönpuutteen, jonka jälkeen sen kurkku alkaa kuumenemaan, koska kurkussa oleva ruuvi ei sähkönpuutteen vuoksi pyöri eikä työnnä viileää polttoainetta putkea myöten polttimeen.
PT:llä on jatkuvasti ollut toiminnassa olevat aivot, jotka ovat kuitenkin virheellisesti väittäneet että ruuvia ei voi pyörittää käsityökaluilla koska sähkömoottorin jälkeen on niin voimakkaat välitykset vauhdin alentamiseksi. Mutta sitten sähkökatkon aikana PT otti putkipihet ja väänsi. Sehän ruuvi pyöri ja moottori surisi mukana. Nyt voitiin käsipelillä ruuvia pyörittää ja jähyttää kurkkua vaikka kuinka monta tuntia.
Koska nykyään pannuhuone saattaa jäädä tuntikausiksi ilman sähköä on asian eteen tehtävä jotakin.
Pannuhuoneen asiantuntijana oli PT:n istuttava virkapaikalle ja jopa nostaa Kontiot pöydälle, koska emäntä ei ollut paikalla. Siinä päähän palautti kuvan hän lämmityslaitteista. Kuvaan otettiin myös polkupyörän keskiö, joka liitettiin ruuvin päähän ja siitä kettingillä pieneen hammaspyörään jota pyöritti 12 V sähkömoottori.
Moottori saa virran vaunun akusta joka muutenkin viettää talvet sisällä. Stokerin kurkkuun asennetaan anturi joka autossa laittaa tuulettimen pyörimään moottorin lämmetessä liikaa.
Se laittaa automaattisesti ruuvin pyörimään sähköjen katketessa ja kurkun lämmetessä liikaa ja pysähtyy kun tilanne rauhoittuu. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.