Pääkirjoitus 2018 Nro 7

Vakavien sähkökatkosten varalta on kirjapainosta tuotu UPS PT:n ja hänen emäntänsä makuukamariin. Kun sähköt yöllä katkeaa, alkaa laite piipittämään ja herättää emännän joka sitten herättää PT:n pannuhuoneeseen päivystämään.
Sehän 12 voltin automaatin rakentaminen on PT:llä vielä kesken, joka automaattisesti alkaa akkuvirralla pyörittämään ruuvia sähköjen katketessa. Siihen systeemiin hajotti PT vanhan vaihdepyörän, jonka kaikki hammasrattaat otettiin käyttöön ja loppupyörä paloteltiin rautaromun keräykseen.
Kettinki tuotti yllätyksen kun siitä ei löytynyt liitoskohtaa. Netistä kuitenkin löytyi välineet ja keinot kuinka kettinkiä voi katkoa ja liittää.
12 voltin toimiva sivuikkunan moottori sattui olemaan kotona, kun sitä ei oltu raskittu heittää pois, siinä oli jo välitystäkin jonkin verran. Siihen piti ruuvata pieni hammasratas josta voima siirretään ketjun avulla pyörästä irrotettuun takarumpuun, josta voima siirtyy ketjujen avulla edelleen ruuvin päässä olevaan hammaspyörään.
Kun laite on valmis, alkaa se toimimaan kun sähkö on ollut poissa noin puoli tuntia. Mutta entä sitten jos se ei alakkaan toimimaan?
Koska talonmiehen toimenkuvaan kuuluu kaikenlaisten teknisten laitteiden suunnittelu ja rakentaminen on siltä varalta PT:n tosi vanhojen aivojen tehtäväksi annettu suunnitella toinen laite joka toimii edellisen pettäessä.
Heti tuli mieleen auton pissapoikasysteemi, niitä saa hajottamolta halvalla. Sitä varten asennetaan toinen tuulettimen anturi vähän ulommas edellisestä joka panee pissapojan suihkuttamaan vettä säiliöstä kuumenevaan putken kurkkuun jos edellinen systeemi ei ole toiminut ja jäähyttänyt torvea. Pissapoikakin pysähtyy itsestään kun putki on jäähtynyt. Ilman aivoja olisi elämä tosi tylsää. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.