Pääkirjoitus 2019 Nro 1

MOT-ohjelmassa puhuttiin jälleen tästä Carunasta joka toimittaa meille sähköä ja joka taannoin tuli kuuluisaksi härskistä hinnankorotuksesta, niin että viranomaisten piti tulla hätiin ja rajoittaa korotukset 15 % vuodessa.
Uutta PT:lle oli se että Caruna oli jaettu kahteen osaa: Oli haja-asutusalueen Caruna, jolla 467000 asiakasta, ja Caruna-Espoo jolla 205000 asiakasta.
Nämä Espoo Carunan asiakkaat saavat sähkönsiirron paljon halvemmalla koska heitä varten tarvitaan vähemmän piuhaa.
Nämä huipputaitavat pääomasijoittajat saivat Fortumin puoleen hintaan. Ostajat olivat Australiasta 40 % ja Kanadasta 40 % ja meidän eläkevakuutusyhtiöt 20 % omistuksella.
PT ihmettelee miksi me suomalaiset emme ostaneet kokonaan tätä monopoliherkkua.
Carunalla on pieni kosmeettinen ongelma. Sen liikevoitto on 42 %. Sitä on yritetty sulattaa maksamalla jollekin ulkomaiselle kaverifirmalle pikavippitason korkoja. Olisi tosiaan ollut viisasta pitää langat omissa käsissä ja piilottaa ne kaikessa hiljaisuudessa maan alle, niinkuin meillä on nämä nettiyhteys valokaapelit omissa käsissä.
Näitä nettipiuhoja on kuitenkin hyvä pitää silmällä koska jolloinkin Pudasjärven ja Taivalkosken päättäjille voi tulla voimakas halu myydä ne jonnekin rahapulan poistamiseksi.
Tätä mahdollisuutta ajatellen meidän käyttäjien olisi pitänyt ostaa halvalla kuitukaapelia ja asentaa samoihin ojiin oma rinnakkaisverkko joka olisi helppo ottaa käyttöön sen jälkeen kun kunnat myyvät varsinaisen verkon alta pois.
Sähkön tuotanto täällä paikallisesti ei ole mikään ongelma mutta sen varastointi on.
Jo koulussa PT teki sähköä hinkkaamalla takapuolta pulpettiin ja antoi mojovan sähköiskun tytölle jonka opettaja oli ymmärtämättömyyttään määrännyt pulpettikaveriksi.
Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.