Pääkirjoitus 2019 Nro 10

Nyt kun pakkaset on hellittäneet voi talonmies vetää henkeä lämmityksen suhteen. PT on aina ollut kiinnostunut ener­gian hinnasta. Hinnoissa on aina ollut suuria eroja. Erityisesti nyt alkoi kiinnostamaan kaukolämmön hinta joka Kuusamossa on erityisen halpa. Hinta oli n. 5 snt/kWh, joka muualla Suomessa lähenteli 10 snt/kWh.
Tässä meidän kiinteistössä kuluu pellettiä noin 20 tonnia vuodessa ja kWh-hinnaksi on arvioitu 5 snt/kWh. Jos olisimme Kuusamossa kannattaisi heti liittyä kaukolämpöön nykyisillä hinnoilla.
Lisäksi meillä kuluu sähköä noin 10 000 kWh vuodessa. Erikoinen tilanne kulutuksessa on se että eniten sitä kuluu kesällä, kun lämpö on pois päältä ja lämmin vesi tehdään varaajassa olevalla sähkövastuksella.
Sales Managerin ja PT:n aivot ovat ottaneet kesäisen kulutuspiikin pohdintaan.
Meillä molemmilla sukupolvilla on hieman erilainen ratkaisuehdotus. Sales Manager suosittelee laittamaan asuntopuolen eteläseinään riittävästi aurinkopaneeleja, joista saatavalla sähköllä voisi lämmittää lämpimän veden kesällä ja lopun sähkön voisi myydä pilkkahinnalla sähköyhtiölle. Tähän tarvittaisiin paneelien lisäksi lisälaite, joka maksaisi noin 1600 euroa.
PT suosittelisi hankkimaan pari satsia tyhjiöputkellisia aurinkokeräimiä ja yhden tehokkaan 12 voltin paneelin sekä 100 ah:n akun johon kerätyllä virralla voisi pyörittää 12 voltin kiertovesipumppua, joka siirtäisi lämmintä nestettä tai vettä varaajan kuumentamiseksi. Jos laite olisi käytössä ympäri vuoden, tulisi lämmön siirtoon käyttää pakkasnestettä.
PT:n mielestä tietenkin paras vaihtoehto olisi ilmalämpöpumppu, joka toimisi itsetuotetulla sähköllä. Semmoista 12–24 voltin vehjettä ei ole markkinolta vielä löytynyt. Semmoisen pellettipolttimen PT on kyllä netissä nähnyt. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.