Pääkirjoitus 2019 Nro 28

Tyttöjen ulkovessan edestä maasta löytyi penni. Se on varmaankin kuparia kun oli säilynyt kymmeniä vuosia ehjänä.
Rahassa luki Suomen tasavalta 1964. Aikaisemmin vastaava raha oli paljon isompi ja siinä luki 1 markka.
Koska aikoinaan Suomenkin markan arvo nopeasti heikkeni otettiin rahan arvoa ilmaisevasta numerosta kaksi nollaa pois, silloin tuhannen markan arvoinen seteli muuttui kympiksi.
60-luvulla kyllä tienestit PT:lläkin olisi riittäneet elämiseen, mutta kun kansakoulussa ei opetettu taloudenhoitoa oli PT:n raha-asiat täysin retuperällä. Ruotsiin muuton jälkeen taloutta ei tarvinnut edes hoitaa, kun molemmat oli töissä, mammonaa kertyi enemmän kuin tarpeeksi, sen monet taivalkoskelaisetkin ovat kokeneet.
70-luvulla Suomessa sama juttu. Maatalouslomittajan tuloilla oli mahdollista ostaa tontti ja rakentaa omakotitalo. Silloin yhteiskunta tuki voimakkaasti lapsiperheitä, saatiin asumistukeakin korkoihin ja lainojen lyhennykseen.
Silloisen yhteiskunnan voimakkaan tuen vuoksi meidän oli pakko vähentää tuloja että talous pysyi tasapainossa. No sehän tulojen vähentäminen vain pahensi ongelmaa: alkoi vaikuttamaan kaikenlaiset verovähennykset ja valtionveron prokressio heikkeni.
Saimme tilanteen kuitenkin normalisoitua kun muutimme tänne Taivalkoskelle. 90-luvun alussa meillä viimein oli velkaa satoja tuhansia markkoja ja rahaa vain 2,80 markkaa.
Ihmisen menestymiseen on hyödyksi kun on oppinut talouden hoidon kantapään kautta ja on lisäksi välttämätöntä naida ahkera ja monitaitoinen emäntä taivalkoskelta joka pitää ukosta huolen kaikkine vikoine päivineen sitä lujemmin mitä pahempi vastamäki on edessä ja kasvattaa lapset herran kurissa ja nuhteessa ettei ukon tarvi niitä hävetä. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.