Pääkirjoitus 2019 Nro 41

Kyllä tavallisen ihmisen tulisi pysyä valppaana suorittaessaan ostoksia, koska suurten osakeyhtiöiden tärkein tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen.
Hyvä esimerkki tästä on elektroniset laitteet, joihin ei enää voi vaihtaa akkua tai se on tehty erittäin hankalaksi.
Laitteen valmistajan tavoitteena on saada myytyä kuluttajille uusi laite kun entisestä akku pehmenee.
Kuluttajien vastaisku on ollut se, että taitavimmat heistä ovat laittaneet nettiin erittäin selkeitä akunvaihto-ohjeita, jolloin rohkea askartelija saa akun vaihdettua hankalastakin paikasta.
Tämän PT sai kokea henkilökohtaisesti, kun hänen vanhin tyttärensä, joka meni aikoinaan naimisiin sen tavallisen kirvesmiehen kanssa, toi PT:lle tehtäväksi vaihtaa netistä tilaamansa akku melko kalliiseen sähköhammasharjaan.
Isänsä tuntien tyttäreni tiesi että tällaisesta haasteesta on erittäin vaikea kieltäytyä.
Siispä netistä etsittiin englanninkielinen akunvaihto-ohje joka Googlessa käännettiin suomeksi.
Laitteen purkaminen tapahtui meisseliä apuna käyttäen. Jotta näyttö saatiin irti, tarvittiin pieni 0,6 mm:n torx-meisseli. Sieltä piilosta akku löytyi piirilevyn takaa. Akku saatiin irroitettua tinauskolvin avulla piirikortista ja uusi akku tinattiin paikoilleen. Laitteen kasaus tietenkin tapahtui käänteisessä järjestyksessä.
Jotkut kuluttajat olivat olleet niin edistyksellisiä että olivat vaihtaneet tilalle tavallisen halvan AA-akun.
Tällä kertaa kasaamisen jälkeen sähköhammasharja alkoi toimimaan. Uusi olisi maksanut noin 100 euroa.
Paljon on PT vuosikymmenten aikana joutunut korjaanmaan graafisen alan koneita ja nuorempana myös autoja. Hauskin niistä oli Skodan moottorin männänvaihto moottoria irroittamatta. Hesse

Bookmark the permalink.

Comments are closed.